Search This Blog

Sunday 2 December 2012

RESEPI NASI LEMAK MAMATUCEN

Ok arine mama nak update pasal makan ok tak?mama ni kuat makan taw then bercinta pun dengan hubby yang kuat makan.mase first2 dating da bercerita pasal masakan then dating kedua hubby terus hadiahkan blender hahahaha org lain dating dpat teddy or bunga tp mama dapat blender so slalu la masak untk hubby tym bercinta dulu,dari situ la cinta kitorang bertambah..

Disebabkan mama kurang sihat sejak due menjak ni so mama dah boleh nak kerja kat luar macam dulu,ikutkan rindu sangat dengan drugs2 n store farmasi...jadi surirumah ni memang best pun lepak je kat rumah kan xpayah fikir masalah kerja tapi kalaw da berbulan stay umah naik bosan la kan..so mama decide nak buat bisnes sampingan,mama ni tak fikir lain dah masak je la yang mama suke buat pun.so mama cakap dengan hubby boleh tak nak jual nasi lemak tempat keje die,juz bungkus dalam 12 bungkus n die bawak.hubby pun setuju n geng2 keje die pun setuju hari2 ade demand so bermula la arena berniaga.sebernarnye mama ni memang ade darah berniaga pun abah mama ade restoran kat area rawang then mak mama pun berniaga nasi lemak n laksa dekat kedah dulu,kat mana lagi kan kalaw kuah tak tumpah ke nasi...

Nasi lemak ni memang makanan tradisi kat malaysia tercinta ni,pagi2 ramai yang ambik nasi lemak as breakfast sebab kenyang n senang nak dapat kat mana2 pun restoran2 besar,kedai,warung mahupun di tepi jalan..Harga nasi lemak pulak sangat2 berbeza dengan zaman mama sekolah dulu,sekarang sebungkus yang paling murah RM1 dulu masa mama sekolah 30sen je.hmmm sedap plak tu..

OK taknak la leter panjang lebar kang jadi tajuk lain pulak hehehehehe ni die mama nak bagi resepi simple n boleh kalaw u ols kat luar sana nak buat untuk org tersayang atau nak berniaga

RESEPI NASI LEMAK MAMATUCEN

BAHAN-BAHAN

Untuk Nasi
1-beras 7 cawan kecil(pot kecil dalam ricecoker)
2-santan satu kotak atau santan kat kedai RM1.20
3-halia 3cm
4-daun pandan sehelai
5-garam 2 sudu kecil(baru terasa)
air secukupnya ikut jenis beras

Untuk Sambal
1-cili kering 30 tangkai siap di rebus dan di blend bersama:
           a)sebiji bawang besar
           b)2 ulas bawang putih
           c)2cm belacan
           d)air 3/4 blender
2-ikan bilis kira2 RM3
3-bawang besar 2 biji di hiris
4-gula melaka 1 ketul
5-garam secukup rasa
6-gula putih secukup rasa
7)air asam jawa secukupnya

(tips sambal yang sedap cukup masin masam dan manis)

Untuk menambah selera
1- telur rebus
2-ikan bilis goreng
3-kacang tanah goreng
4-timun


CARA-CARA MEMASAK

Untuk nasi
-senang jer masuk semua dalam periuk halia di hiris bawang besar masuk je sebiji macam tu
tambah air macam masak nasi biasa.,,so tunggu je sampai nasi masak...


 Untuk Sambal
1-gunakan minyak yang menggoreng ikan bilis dan kacang tumiskan bahan2 yang telah di blend bersama cili kering.tumis sampai naik minyak dalam 15 - 20 minit baru sambal tahan lama.
2.masukkan air asam jawa dlam 1 cawan kecil nak bagi cili masak lama lagi so sambal tak la kering cepat.
3-masukkan ikan bilis,bawang besar dan semua perasa.
4-tunggu sampai sambal bertukar warna gelap sedikit perlahan kan api biar dalam 10 minit so sambal pun da siap di masak.
(tips mama masak sambal biar lama baru sedap sebati dengan bahan perasa dan juga tahan lama)

CARA MAKAN

 Letak semua dalam plate dan makan :)

nasi lemak





so any komen or idea boleh la tinggalkan komen tq





























No comments:

Post a Comment