Search This Blog

Tuesday 18 June 2013

MIANG KHAM (DAUN KADUK MAKANAN THAI)

Assalammualaikum...hai..hai...harini mama rajin sikit nak menulis pasal makanan..ok ok nak tanya kat sini sape penah try makan miang kham ni???Sedap taw uols...rugi kalaw pegi sempadan atau negara thailand tak try makan benda ni..

Miang Kham dalam bahasa thai dalam bahasa melayu tak tawu la ape sebab kat malaysia ni tak ada..Sebenarnye miang kham ni 'starter' yang popular d negara jiran kita..Ape bahan2 miang kham yea?mesti korang nak tawu kan..ok untuk korang nampak lebih jelas mama bagi tengok gambar dulu..

Ok mama bagi bahan2 miang kham ni yea..so korang boleh la cube ;)

BAHAN-BAHAN MIANG KHAM
1) Daun kaduk muda
2)Kacang tanah yg d goreng tnpa myak
3)Halia d ptg kiub kecik2
4)Limau nipis d ptg kiub kecik2
5)Cili api d hiris halus2
6)Kelapa goreng
7)Sos cicah buah thai
8)Udang kering d sangai
9)Bawang besar d ptg kiub kecik2

Cara makan,korang bentukkan daun kaduk menjadi bentuk kon then masukkan semua bahan2 dalam die ikut kesukaan korang la kalaw nak pedas letak la cili tu lebih..Ha simple kan miang kham ni dan sangat sedap tak lupa miang kham ni boleh jadi awet muda taw sebab bahan2 sumenye mentah ala2 ulam la tapi ni versi one bite trus masuk mulut..
Ok sampai sini je,any idea atau komen jangan malu2 tulis yea..

1 comment: